ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίγες θερμίδες και υποκατάστατα γεύματος για τα άτομα με διαβήτη

19 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia αναφέρει ότι μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, με υποκατάστατα γευμάτων, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης του βάρους και της ύφεσης της νόσου σε ενηλίκους με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον καθηγητή Mike Lean, τον Δρ Chaitong Churuangsuk και συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, του Κέιμπριτζ και του Οτάγκο. Η ομάδα ανέλυσε δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις σχετικά με το ποιος τύπος διατροφής είναι καλύτερος για την επίτευξη και διατήρηση της απώλειας βάρους σε ενήλικα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η απώλεια βάρους είναι κρίσιμη για τη διαχείριση και την ύφεση του διαβήτη τύπου 2, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει όλους τους σχετικούς παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου και μειώνει την ανάγκη του ασθενούς για φάρμακα.

Στη μελέτη UK DiRECT, το 80% των έως και έξι χρόνια πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έχασαν πάνω από 10 κιλά και διατήρησαν αυτή την απώλεια βάρους, παρέμειναν σε ύφεση από τον διαβήτη για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και επανεξέτασαν συστηματικά όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις από δοκιμές μετα-ανάλυσης της διατροφής για τη διαχείριση του βάρους σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και όλες τις μελέτες που έχουν αναφέρει ύφεση της νόσου.

Η ανάλυσή τους βρήκε ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους επιτεύχθηκε με τύπους διατροφής με ολιγοθερμιδικά υποκατάστατα, που χρησιμοποιούνται ως «Συνολική Αντικατάσταση Διατροφής» (400-500 kcal/ημερησίως) για 8-12 εβδομάδες, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερη κατά 6,6kg μέσο όρο απώλεια βάρους συγκριτικά με διατροφές χαμηλής ενέργειας βασισμένες σε τρόφιμα (1.000-1.500 kcal/ημερησίως).

Βρέθηκε, επίσης, ότι η φόρμουλα αντικατάστασης γευμάτων είναι ανώτερη από τις μεμονωμένες διατροφές χαμηλής ενέργειας βασισμένες σε τρόφιμα, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη (κατά 2,4 κιλά) απώλεια βάρους μέσα σε 12-52 εβδομάδες. Τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειξαν, ακόμη, ότι οι διατροφές χαμηλών υδατανθράκων δεν ήταν καλύτερες από αυτές υψηλών υδατανθράκων (χαμηλών λιπαρών) για την απώλεια βάρους.

«Η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή υψηλών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, η χορτοφαγική και η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη πέτυχαν όλες ελάχιστη (0,3-2 kg) ή καμία διαφορά από τις συμβατικές διατροφές σχετικά χαμηλών λιπαρών/υψηλών υδατανθράκων. 


Σχετικά Άρθρα