ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά τα φρούτα και οι χυμοί αλλά σε όλα χρειάζεται μέτρο

21 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Τα αυξημένα επίπεδα φρουκτόζης στη διατροφή περιορίζουν την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει το λίπος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Κέντρο Joslin για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με την εργασία του να έχει δημοσιευθεί ήδη στο Cell Metabolism.

Η φρουκτόζη είναι φυσικό σάκχαρο, που εμπεριέχεται στα περισσότερα φρούτα, τους χυμούς φρούτων, σε ορισμένα λαχανικά, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα  στο μέλι. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι μόνο η φρουκτόζη και όχι η γλυκόζη, προκαλεί αυτή την δυσλειτουργία στο ήπαρ. Πράγματι, αντίστοιχα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στη διατροφή ουσιαστικά βελτιώνουν τη μεταβολική λειτουργία του ήπατος. Αυτό εξηγεί γιατί η υψηλή διατροφική πρόσληψη φρουκτόζης έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία συγκριτικά με τη γλυκόζη παρότι έχουν την ίδια θερμιδική αξία.

«Αυτή είναι μία σειρά μελετών που κάνουμε εξετάζοντας τον ρόλο που παίζει η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης στη διατροφή σε σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό  σύνδρομο. Η φρουκτόζη προκαλεί συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επίδραση της γλυκόζης στη διατροφή, η οποία προάγει την ικανότητα του ήπατος να καίει λιπαρά και οδηγεί σε πιο υγιή μεταβολισμό», δήλωσε ο Δρ Ronald Kahn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι πως η υπερβολική λήψη φρουκτόζης στη διατροφή είναι κάτι αρνητικό. Αυτό δεν οφείλεται στις θερμίδες που έχει, αλλά στον τρόπο που επηρεάζει την μεταβολική ικανότητα του ήπατος οδηγώντας τελικά σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους, γεγονός που βλάπτει  συνολικά τον μεταβολισμό του σώματος», προσθέτει ο Δρ Kahn.

Ο Δρ Kahn και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η δημιουργία ενός φαρμάκου που μπλοκάρει τον μεταβολισμό της φρουκτόζης θα μπορούσε να προστατεύσει από αρνητικές δράσεις της φρουκτόζης και θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη της λιπώδους διήθησης του ήπατος και τον μεταβολικών επιπλοκών συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στη γλυκόζη και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.


Σχετικά Άρθρα