ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καφές στην εγκυμοσύνη; Νέα έρευνα λέει "ναι"

22 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Η περιορισμένη κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη κύησης. Αυτό αναφέρει μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Pennsylvania που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

«Τώρα ξέρουμε ότι η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης για τις μέλλουσες μητέρες», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Δρ Stefanie Hinkle.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης από τις εγκυμονούσες σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως, δηλαδή όχι παραπάνω από δύο φλυτζάνια. Οι συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που υποδεικνύουν πιθανούς συσχετισμούς των υψηλότερων επιπέδων καφεΐνης με την αποβολή στην εγκυμοσύνη και την εμβρυική ανάπτυξη. Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη και τα αποτελέσματα υγείας της μητέρας.

Οι ερευνητές μελέτησαν προοπτικά δεδομένα από 2.529 εγκυμονούσες που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 12 κλινικές των ΗΠΑ μεταξύ 2009-2013. Κατά την εγγραφή τους στη μελέτη και σε κάθε επόμενη επίσκεψη στον γιατρό, οι γυναίκες ανέφεραν την εβδομαδιαία πρόσληψη καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών που περιείχαν καφεΐνη. Οι συγκεντρώσεις καφεΐνης μετρήθηκαν, επίσης, στο πλάσμα αίματος των συμμετεχουσών στη 10η και 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αντιστοίχισαν την κατανάλωση καφεΐνης με βασικά αποτελέσματα υγείας, όπως η κλινική διάγνωση του διαβήτη κύησης, της υπέρτασης κύησης και της προεκλαμψίας.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη στη 10η και 13η εβδομάδα της κύησης δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, αντίθετα, η κατανάλωση έως και 100 mg καφεΐνης ημερησίως σχετίστηκε με 47% μείωση στον κίνδυνο διαβήτη. Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αρτηριακή πίεση, την προεκλαμψία ή την υπέρταση ανάμεσα στις γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με εκείνες που δεν κατανάλωναν.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας επιστημονικής ομάδας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και σε ποσότητες μικρότερες των 200 mg ημερησίως, σχετίζονταν με χαμηλότερες ανθρωπομετρικές μετρήσεις των νεογνών (δηλαδή με μικρότερα βρέφη).

«Δεν συμβουλεύουμε τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καφεΐνη να αρχίσουν να το κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Όμως, τα ευρήματά μας μπορεί να παρέχουν κάποια βεβαιότητα στις γυναίκες που ήδη καταναλώνουν χαμηλές έως μέτριες ποσότητες καφεΐνης, ότι σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει πιθανότητα αύξησης των κινδύνων για την υγεία τους», σχολιάζει καταληκτικά η Δρ Hinkle.

Σχετικά Άρθρα