ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συνήθεια να προσθέτουμε αλάτι στο πιάτο συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου

17 Μαΐου 2024, 07:00

images

Ο γαστρικός καρκίνος - επίσης γνωστός ως καρκίνος του στομάχου - είναι ο πέμπτος πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο. Αν και δεν σημειώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να αποτελεί περίπου το 1,5% νέων περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται ετησίως. Οι γιατροί και οι ειδικοί, ενδιαφέρονται να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρα φροντίδα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gastric Cancer, εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 470.000 άτομα για να διερευνήσει το πώς η συχνότητα της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που προσέθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό, διέτρεχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο για γαστρικό καρκίνο από τους συμμετέχοντες που προσέθεταν σπάνια, ή ακόμη και ποτέ, αλάτι στο φαγητό τους.

Μάλιστα, ενώ διαπίστωσαν ότι η συχνότερη προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα νατρίου στα ούρα, δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων νατρίου στα ούρα και του καρκίνου του στομάχου.

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι, σε ένα υποσύνολο 198.900 συμμετεχόντων, οι απαντήσεις στη συχνότητα προσθήκης αλατιού στο τραπέζι, συσχετίστηκαν θετικά με τα ημερήσια επίπεδα πρόσληψης νατρίου.

Αυτή η μελέτη προσθέτει δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει η προσθήκη του νατρίου για καρκίνο του στομάχου σε μη ασιατικούς πληθυσμούς, καθώς οι περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα έγιναν σε ασιατικούς πληθυσμούς.

Καθώς η έρευνα προχωρά, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το δεδομένο αυτό ως δείκτη για την παρακολούθηση της πρόσληψης αλατιού και του σχετικού κινδύνου γαστρικού καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα