ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης μαζί με τα απαραίτητα φάρμακα

14 September 2020, 09:00

images

Πολύμηνη μελέτη σε δείγμα 101 γυναικών στην Ιαπωνία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με το περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση ανεξαρτήτως των φαρμάκων που λάμβαναν ή δεν λάμβαναν οι συμμετέχουσες. Το γεγονός αποδόθηκε στην περιεκτικότητα των λεμονιών σε κιτρικό οξύ και φλαβονοειδή. Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης παρότι το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του  μπορεί να επηρεάσουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα, συνεπώς δεν το συστήνουν οι γιατροί σε ταυτόχρονη λήψη.

Ένα άλλο συστατικό που φαίνεται να επιδρά θετικά στον έλεγχο της υπέρτασης είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα που λαμβάνουμε από κάποια ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των Ω3 τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς συντελώντας σε ένα βαθμό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της μείωσης της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία. Μάλιστα έρευνες έχουν συσχετίσει την μεγαλύτερη πρόσληψη ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3, με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Παρόμοια δράση έχουν εξάλλου και τα διαφόρων ειδών μούρα που φαίνεται να περιορίζουν παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υπέρταση καθώς είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών. Έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι οι ανθοκυανίνες αυξάνουν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα και μειώνουν την παραγωγή μορίων που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω κλινικές έρευνες για την επαλήθευση. Πάντως τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες έχουν εξίσου συσχετιστεί με ευεργετική επίδραση στη μείωση της  αρτηριακής πίεσης.


Σχετικά Άρθρα