ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρόσληψη μίας θρεπτικής ουσίας βοηθάει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

14 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας) που επηρεάζει τα αγγεία στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο είναι γνωστοί, ο ρόλος συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών στην αθηροσκλήρωση, είναι λιγότερο σαφής.

Η χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εντοπίζεται σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία της καρδιάς, αν και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, είναι ακόμη υπό συζήτηση. Μελέτες παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Health, Population, and Nutrition, έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη χολίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες σε ζώα, δείχνουν ότι η χολίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ υπάρχει έλλειψη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Μάλιστα μία νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, είχε στόχο να διευκρινίσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης χολίνης και της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να εξεταστεί πώς η χολίνη επηρεάζει το μεταβολικό σύνδρομο και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του και συμβάλλουν στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια πρόσληψη χολίνης, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης χολίνης και του μεταβολικού συνδρόμου.

Παρά τα μικτά αποτελέσματα της μελέτης, οι ειδικοί αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για επαρκή πρόσληψη χολίνης για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και της πρόληψης ασθενειών.

Τα τρόφιμα με περισσότερη συγκέντρωση χολίνης, είναι κατά σειρά: Συκώτι μοσχαριού, συκώτι κοτόπουλου, στήθος κοτόπουλου, σολομός, αυγό ( κρόκος), γάλα 2%, αμύγδαλα, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Σχετικά Άρθρα