ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

20 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με το ποσοστό κινδύνου που διατρέχουν άτομα που τρώνε πρωινό πριν από τις 8 π.μ., σύμφωνα με μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη, όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και την ώρα κατά την οποία το τρώμε.

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Αλλά ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι σημαντικός: Η ώρα που τρώμε. «Γνωρίζουμε ότι η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή της νηστείας και του διαβήτη τύπου 2», σημειώνει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια του ISGlobal και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα από το ISGlobal συμμετείχε στην ομάδα του INSERM στη Γαλλία για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και του χρόνου και της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε το μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα 2 πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο 7 χρόνια).

Υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 το πρωί, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πρωινό πριν από τις 8 το πρωί.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ένα βραδινό γεύμα αργά τη νύχτα (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου 5 φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη. Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν συμπεριλαμβάνει ένα πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και ένα βραδινό εξίσου νωρίς.

Τέλος, η ίδια ομάδα του ISGlobal έχει ήδη παράσχει στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ ενός δείπνου νωρίς το βράδυ και του χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.Σχετικά Άρθρα