ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή διατροφή επηρεάζει ακόμα και το επίπεδο του πόνου

19 Νοεμβρίου 2020, 17:00

images

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το fast food επί έξι εβδομάδες αυξάνει τον αριθμό των φλεγμονών στον οργανισμό, γεγονός που πολλαπλασιάζει την ευαισθησία των μυϊκών νεύρων...

Στο πλαίσιο του πειράματος, δύο ομάδες ποντικιών ακολούθησαν δύο διαφορετικά μοντέλα διατροφής επί έξι εβδομάδες: Μια διατροφή τύπου πρόχειρου φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (με τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα και γλυκά εμπορίου) και μια διάσημη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην άλλη ομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα ενδομυϊκά λιποκύτταρα και, με ηλετρομυογράφημα, αξιολόγησαν την απόκριση των μυϊκών νεύρων.

Σε αντίθεση με τα ποντίκια της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής, η ομάδα του πρόχειρου φαγητού σημείωσε υψηλότερα επίπεδα λιποκυττάρων στον μυϊκό ιστό. Ωστόσο, και οι δύο ομάδες έδειξαν αυξημένη νευροδιαβίβαση του μυοσκελετικού συστήματος που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή της διατροφής, παρά το γεγονός ότι τα πειραματόζωα ανέκτησαν γρήγορα το φυσιολογικό τους βάρος. Όπως διαπιστώθηκε, η υπερ-θερμιδική δίαιτα έξι εβδομάδων αύξησε τη διαδικασία της νευροδιαβίβασης που με τη σειρά της οδήγησε σε μυϊκό πόνο.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του πόνου. Η σχέση αυτή έχει κανονικά αποδοθεί στην αύξηση του μηχανικού στρες που προκαλείται από το επιπλέον βάρος που πρέπει να υποστηρίζουν οι αρθρώσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Δρ Manel Santafe, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αυτή η σχέση είναι ανεξάρτητη από την προαναφερθείσα «υπερφόρτωση» και πιθανότατα σχετίζεται με σταθερά φαινόμενα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα