ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι άνδρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες;

08 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Οι γυναίκες χάνουν πιο δύσκολα βάρος από τους άνδρες. Σε ζευγάρια που ξεκινούν μαζί το πρόγραμμα αδυνατίσματος, το συχνό παράπονο των γυναικών είναι «μα αυτό είναι άδικο, ο σύντροφός μου τρώει περισσότερο, κι αδυνατίζει πιο εύκολα». Που οφείλεται αυτό; Στο ερώτημα μάς απάντησε ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου:

"Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τους άντρες (περίπου 7-10 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό συμβαίνει επειδή η φύση της γυναίκας απαιτεί περισσότερες αποθήκες ενέργειας για να ανταποκριθεί ικανοποιητικότερα στη περίοδο της εγκυμοσύνης. Όμως παράλληλα σημαίνει και:

- Χαμηλότερο μεταβολισμό. Το υψηλό αυτό ποσοστό λίπους συγκριτικά με αυτό των ανδρών σημαίνει παράλληλα μειωμένο ποσοστό μυικής μάζας, της κύριας μεταβολικής μάζας δηλαδή. Άρα, οι άντρες «καίνε» περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, και μια διατροφική παρεκτροπή περνά στα «ψιλά», σε αντίθεση με τις γυναίκες που μπορεί να φέρει και την «καταστροφή»!

- Μεγαλύτερη έκθεση στο διατροφικό πειρασμό. Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε τροφικά ερεθίσματα, τόσο περισσότερο καταναλώνουμε. Αυτό συνήθως συμβαίνει με τις γυναίκες που μαγειρεύουν περισσότερο, όπου είτε "τσιμπολογώντας", είτε λόγω αυξημένης όρεξης λόγω της συνεχούς έκθεσης τους στο φαγητό, έχουν αυξημένες πιθανότητες υπερκατανάλωσης θερμίδων.

- Αυξημένη όρεξη στις μέρες της ωορρηξίας και στο δεύτερο μισό του κύκλου τους. Η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία για φαγητό δεν οφείλεται σε δική της αδυναμία να ακολουθήσει τη δίαιτα, αλλά πολλές φορές στη φύση της. Συγκεκριμένα, γύρω στην περίοδο της ωορρηξίας, παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία των οσφρητικών υποδοχέων στη γυναίκα.  

Τι συμβαίνει τελικά

Ο χαμηλότερος αυτός ρυθμός απώλειας των περιττών κιλών κάνει πολλές να τα παρατούν. Τώρα που ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, που αντιλαμβάνεστε ότι δεν φταίτε εσείς, αλλά ότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, απλά επαναπροσδιορίστε το στόχο σας", συστήνει ο Δρ Παπαλαζάρου.

Να θυμάστε, το αδυνάτισμα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μικρός μαραθώνιος" καταλήγει ο ειδικός.

Σχετικά Άρθρα