ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί θέλουμε οπωσδήποτε να φάμε ένα γλυκό;

07 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διαιτολόγο Ayat Sleymann υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη συνεχή επιθυμία για γλυκό που έχουν αρκετοί άνθρωποι...

Μία πρώτη αιτία είναι οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. «Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα προσπαθεί να τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα, ζητώντας περισσότερο φαγητό», εξηγεί η Δρ Sleymann. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στο πρόχειρο φαγητό, καθώς τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό, οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών του σακχάρου και στην καταβαράθρωσή τους στην συνέχεια.

Για να αποφύγετε την πτώση αυτή, η Δρ. Sleymann προτείνει την προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών και υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο αργά και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ σας κάνουν να αισθάνεστε και πιο χορτάτοι.

Μια άλλη αιτία είναι το μαγνήσιο που είναι ένα μεταλλικό στοιχείο υπεύθυνο για την σύνθεση των πρωτεϊνών, τον έλεγχο του σακχάρου, την παραγωγή ενέργειας και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες. «Όταν έχουμε έλλειψη μαγνησίου, το σώμα δυσκολεύεται να μεταφέρει ενέργεια στα κύτταρα, δημιουργώντας το αίσθημα της κόπωσης και της επιθυμίας για ζάχαρη», σημειώνει η Δρ. Sleymann.

Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, σκεφτείτε τη λήψη συμπληρωμάτων ή των προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο στη διατροφή σας. Εκτός από τη μείωση των περιστατικών ξαφνικής και έντονης επιθυμίας για γλυκό, το μαγνήσιο μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου.

Και τέλος, η ανάγκη για κατανάλωση γλυκού μπορεί να σχετίζεται με την αφυδάτωση. Παρόλο που συχνά αφυδάτωση σχετίζεται με την ξηροστομία, τους πονοκεφάλους ή τις αλλαγές στο χρώμα των ούρων, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί και μέσω της επιθυμίας για γλυκό. «Τείνουμε συχνά να παρερμηνεύουμε το αίσθημα της δίψας ως σημάδι πείνας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Sleymann.

Όπως λέει η ειδικός, για να αντιμετωπίσετε αυτό το αίσθημα και να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, καταναλώστε άφθονο νερό ή λαχανικά πλούσια σε νερό  ή χυμούς φρούτων. Αν αισθάνεστε ακόμα πείνα, επιλέξτε ένα ενυδατικό σνακ όπως το αγγούρι ή τα μούρα.


Σχετικά Άρθρα