ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί η πρωτεΐνη είναι σημαντική για το "χτίσιμο" των μυών

13 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο και ιστό του σώματος. Ενώ διαδραματίζει πολλούς ρόλους, η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μυών, επειδή βοηθά στην επιδιόρθωση και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Η κατανάλωση λιγότερης πρωτεΐνης από αυτή που χρειάζεται το σώμα, έχει συνδεθεί με μειωμένη μυϊκή μάζα. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της δύναμης και της άλιπης μάζας του σώματος, όταν συνδυάζεται με άσκηση με αντίσταση.

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα που λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Υπάρχουν 20 αμινοξέα που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες.

Ενώ μερικά μπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα, άλλα δεν μπορούν. Τα 9 αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει ονομάζονται "απαραίτητα" ή "βασικά" αμινοξέα. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Όταν ένα άτομο προσλαμβάνει πρωτεΐνη μέσω της διατροφής του, αυτή αφομοιώνεται και διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και επιδιόρθωσης των ιστών, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της παραγωγής ενέργειας.

Όπως και άλλοι ιστοί του σώματος, έτσι και οι μυϊκές πρωτεΐνες καταστρέφονται και ξαναχτίζονται συνεχώς. Για να "χτίσει" κάποιος μυς, θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που διασπάται. Αυτό αναφέρεται συχνά ως καθαρό θετικό ισοζύγιο αζώτου, καθώς η πρωτεΐνη είναι πλούσια σε άζωτο.

Εάν ένα άτομο δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, το σώμα του τείνει να το διασπά τους μυς του για να είναι σε θέση να παράσχει στο σώμα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την υποστήριξη των λειτουργιών του και τη διατήρηση πιο σημαντικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη.

Τέλος, το σώμα χρησιμοποιεί αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών (MPS), τον πρωταρχικό παράγοντα για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών μετά από έντονες ασκήσεις.


Σχετικά Άρθρα