ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυτρώνουν στη γη, είναι πρωτεϊνούχα και μάς τονώνουν ψυχολογικά

23 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη επιστημόνων από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, αναφέρει ότι τα μανιτάρια όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά ωφελούν και τη ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τη διατροφή και τη ψυχική υγεία από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρωγαν συχνά μανιτάρια, είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή διαφόρων ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

«Τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή του αμινοξέος εργοθειονίνη, ένα αντιφλεγμονώδες που δε μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Djibril Ba.

Τα λευκά μανιτάρια, για παράδειγμα, περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, κάποια άλλα είδη βρώσιμων μανιταριών, ειδικά το Hericium erinaceus, μπορεί να διεγείρουν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων όπως η σύνθεση του παράγοντα νευρικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει επίδραση στην πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 45 έτη, με τους ερευνητές να παρατηρούν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τις χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, αφού έλαβαν υπόψη κοινωνιο-δημογραφικούς παράγοντες, ασθένειες που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, φάρμακα που τυχόν λάμβαναν και άλλους διατροφικούς παράγοντες. Συμπέραναν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε κανένα σαφές επιπλέον όφελος με την υψηλή πρόσληψη μανιταριών.


Σχετικά Άρθρα