ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα είδος νυχτολούλουδου έχει δράση κατά του κορωνοϊού

03 Απριλίου 2021, 09:00

images

Πρόσφατη δημοσίευση στο VirusDisease από τους Δρ Rutwick Surya και Δρ U. Praveen αναφέρει ότι ένα φυτό γνωστό στην ινδική παραδοσιακή ιατρική ΑγιούρΒέντα, το Boerhavia diffusa ή Punarnava, εμποδίζει τη δράση της κύριας πρωτεάσης (3CLpro) του SARS-CoV-2.

Το Punarnava χορηγείται ως φυτική παυσίπονη θεραπεία και, σύμφωνα με άλλες ενδείξεις, μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον οφέλη για την υγεία, χάρη στο πλήθος ευεργετικών του συστατικών, ένα πλήθος από ισοφλαβονοειδή, ξανθόνες, στεροειδή και άλλα πολύπλοκα βιολογικά μόρια, καθώς και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β και C.

Πρόκειται για ένα είδος ανθοφόρου φυτού από την οικογένεια των νυκταγινιδών δηλαδή λουλουδιών που ανοίγουν αργά το απόγευμα, γνωστό και ως punarnava, spreading hogweed ή tarvine.

H ερευνητική ομάδα εξέτασε προσομοιωτικά την ανασταλτική δράση εννέα κύριων φυτοχημικών του Punarnava έναντι της κύριας πρωτεάσης των ιών SARS-CoV-2 και MERS-CoV, καταλήγοντας σε επιτυχή αποτελέσματα για τρεις από τις εννέα ενώσεις: biorobin, bioquercetin και boerhavisterol. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω έλεγχοι για την εκτίμηση των ιδιοτήτων προσρόφησης, κατανομής, μεταβολισμού, απέκκρισης και τοξικότητας των τριών ενώσεων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η υδροφοβικότητα και η ομοιότητα στη δομή τους συγκριτικά με άλλες γνωστές ενώσεις.

Εξηγώντας τα ευρήματα ο υποψήφιος Δρ Χημείας, Michael Greenwood, ανέφερε ότι τα Biorobin και Bioquercetin αποκλείστηκαν ως δυνητικές ουσίες για νέα φάρμακα λόγω του μεγάλου αριθμού δοτών και υποδοχέων στους εξωτερικούς δεσμούς υδρογόνου και μοριακά βάρη άνω των 500. Εν αντιθέσει, η Boerhavisterol, αποδείχτηκε ελπιδοφόρα μη τοξική ουσία, υποψήφια για την παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα που ανέδειξε η μελέτη είναι πως, παρά την τις ομοιότητες στη δομή των κορωνοϊών, καμία από τις τρεις ουσίες δεν έδειξε να συνδέεται με την κύρια πρωτεάση στον ιό MERS-CoV, κάτι που υποδηλώνει διαφορές στην αλληλουχία των θυλάκων που συνδέονται με τα μόρια των ενώσεων αυτών.

Περαιτέρω έρευνα καθώς και πειράματα κρίνονται απαραίτητα προς επίρρωση των αποτελεσμάτων και τη διαφύλαξη της ασφάλειας από τη χρήση των παραπάνω ουσιών.

Σχετικά Άρθρα