ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα είδος διατροφής μειώνει το λίπος στο ήπαρ

29 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Ερευνητική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, υπό τη Δρ Olga Ramich και τον καθηγητή Andreas Pfeiffer, είχε εντοπίσει σε προγενέστερες μελέτες ότι μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματική έναντι της χαμηλής σε πρωτεΐνες. Πρόσφατα, σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Liver, κατάφεραν να εξηγήσουν το μηχανισμό λειτουργίας της διατροφής αυτής.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συχνά σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές των λιπιδίων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και να απειλήσει τη ζωή. Τα αίτια της νόσου έχουν να κάνουν με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την έλλειψη σωματικής άσκησης και γενετικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η περιεκτικότητα τροφίμων σε πρωτεΐνες επηρεάζει την ποσότητα του ηπατικού λίπους σε παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Δεκαεννέα συμμετέχοντες ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση (μείωση μεγέθους και αναδιάταξη γαστρεντερικού συστήματος) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα ήπατος.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι η χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα μείωσε το λίπος του ήπατος πιο αποτελεσματικά από τη δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και σε πρωτεΐνες. Στην πρώτη περίπτωση η ποσότητα του λίπους είχε μειωθεί κατά 40%, ενώ στη δεύτερη παρέμεινε αμετάβλητη. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν περίπου 5 κιλά.

«Εάν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται σε μεγαλύτερες μελέτες, η σύσταση για αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή χαμηλών λιπαρών, θα μπορούσε να βρει το δρόμο της στην ιατρική ως σκέλος μίας αποτελεσματικής θεραπείας για το λιπώδες ήπαρ» δηλώνει ο Δρ Andreas Pfeiffer.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θετική επίδραση αυτής της δίαιτας έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η πρόσληψη, αποθήκευση και σύνθεση του λίπους καταστέλλεται. Αυτό υποδηλώνουν οι εκτεταμένες γενετικές αναλύσεις των δειγμάτων του ήπατος που διεξήγαγε ακολούθως ο καθηγητής Stephan Herzig και η ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο Helmholtz Zentrum München. Βάσει αυτών των αναλύσεων, πολλά γονίδια που είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση, την αποθήκευση και τη σύνθεση του λίπους στο ήπαρ, ήταν λιγότερο ενεργά μετά τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συγκριτικά μετά τη χαμηλή.


Σχετικά Άρθρα