ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή που μειώνει το διαιτητικό φορτίο οξέος προκαλεί απώλεια 6 κιλών σε 4 μήνες

01 Ιουλίου 2025, 07:00

images

Το διαιτητικό φορτίο οξέος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την τήρηση μιας vegan δίαιτας χαμηλών λιπαρών, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να συμβάλει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition. «Η κατανάλωση τροφών που παράγουν οξέα, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αυξήσει το διαιτητικό φορτίο οξέος ή την ποσότητα των οξέων που καταναλώνονται, προκαλώντας φλεγμονή που συνδέεται με την αύξηση βάρους», εξηγεί η Hana Kahleova, κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, μούρα και όσπρια, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου».

Όπως μεταδίδει το Science Daily, σε αυτή η νέα έρευνα συμμετείχαν 62 υπέρβαροι ενήλικες, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσουν μια μεσογειακή ή μια vegan δίαιτα χαμηλών λιπαρών για 16 εβδομάδες.

Τα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του φορτίου οξέος στην τροφή, το οποίο συνήθως εκτιμάται με 2 βαθμολογίες: το Δυνητικό Νεφρικό Όξινο Φόρτιο (PRAL) και την Καθαρή Ενδογενή Παραγωγή Οξέος (NEAP). Όσο υψηλότερη η βαθμολογία, τόσο υψηλότερο φορτίο οξέος στην τροφή.

Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και το τυρί, προκαλούν στον οργανισμό την παραγωγή περισσότερου οξέος, αυξάνοντας το διαιτητικό φορτίο οξέος, το οποίο συνδέεται με χρόνια φλεγμονή που διαταράσσει το μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος. Αντίθετα, οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με την απώλεια βάρους, τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Στη νέα ανάλυση, τόσο οι βαθμολογίες PRAL όσο και NEAP μειώθηκαν σημαντικά στη vegan διατροφή, χωρίς σημαντική αλλαγή στη μεσογειακή διατροφή. Η μείωση του διαιτητικού φορτίου οξέος συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 6 κιλά στη vegan διατροφή, ενώ στη μεσογειακή διατροφή δεν παρατηρήθηκε σχετική αλλαγή.

Οι συγγραφείς λένε ότι η αλκαλοποιητική δράση μιας vegan διατροφής, η οποία αυξάνει το επίπεδο pH του οργανισμού ώστε να είναι λιγότερο όξινο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι κορυφαίες αλκαλοποιητικές τροφές περιλαμβάνουν λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, παντζάρια, σπαράγγια, σκόρδο, καρότα και λάχανο, φρούτα, όπως μούρα, μήλα, κεράσια, βερίκοκα ή πεπόνι, όσπρια, για παράδειγμα φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φασόλια ή σόγια, και δημητριακά, όπως κινόα ή κεχρί.

Τέλος, σημειώνεται ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.


Σχετικά Άρθρα