ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δείξε μου από που αγοράζεις τρόφιμα, να σού πω αν θα αναπτύξεις διαβήτη

07 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Η διαμονή κοντά σε εστιατόρια fast food αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

«Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 4 εκατομμύρια βετεράνους των ΗΠΑ και συσχέτισε την προμήθεια τροφίμων στο περιβάλλον της γειτονιάς, με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας πιθανές οδούς δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου», ανέφερε η Δρ Rania Kanchi, MPH, του τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου Langone Health της Νέας Υόρκης.

Ο περιορισμός των καταστημάτων fast food  θα μπορούσε να ωφελήσει όλες τις κοινότητες, ενώ οι παρεμβάσεις για την αύξηση των σούπερ- μάρκετ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου διαβήτη στις αγροτικές κοινότητες και τα προάστια των πόλεων.

«Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και τη σημασία της υγιεινής διατροφής, μπορεί να συσχετιστούν με μείωση της εμφάνισης του διαβήτη μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ», προσθέτουν οι ερευνητές. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν ηλεκτρονικά στο JAMA Network Open.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη σχέση μεταξύ του διατροφικού περιβάλλοντος και των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τόσο περισσότερο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών μπορούν να βελτιώσουν το συνδυασμό επιλογών υγιεινής διατροφής που πωλούνται σε εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων, δημιουργώντας καλύτερους νόμους για τη βέλτιστη διατροφή των κατοίκων», σχολίασε η Lorna Thorpe, καθηγήτρια στο τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου Langone Health.

«Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν το δομημένο διατροφικό περιβάλλον και τη σχέση του με χρόνιες ασθένειες, ήταν πολύ μικρότερες ή πραγματοποιήθηκαν τοπικά», είπε ο Δρ Kanchi. «Ο σχεδιασμός της μελέτης αυτής είναι εθνικής εμβέλειας και μάς επέτρεψε να προσδιορίσουμε τους τύπους των κοινοτήτων στις οποίες ζουν οι άνθρωποι, να χαρακτηρίσουμε το διατροφικό τους περιβάλλον, και να παρατηρήσουμε τι τούς συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Η έρευνα περιελάμβανε δεδομένα από 4.100.650 άτομα από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων (EHRs) που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη, μεταξύ 2008 και 2016. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 5,5 ανθρωπο-ετών, το 13,2% ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 .


Σχετικά Άρθρα