ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το ρόφημα που ωφελεί την καρδιά

16 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επί τέσσερις εβδομάδες σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή γενικά στον οργανισμό. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Υπάρχουν στοιχεία ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλύτερες τιμές χοληστερόλης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων, ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να συσχετίζουν τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς τους παράγοντες υγείας» είπε ο πρώτος συγγραφέας Richard Bruno καθηγητής Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 40 άτομα στο πλαίσιο μελέτης follow-up έρευνας του 2019 που είχε δείξει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κινδύνων υγείας με παράλληλη βελτίωση της εντερικής υγείας σε ποντικια που τρέφονταν με συμπληρώματα πράσινου τσαγιού.

Στη νέα κλινική μελέτη το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο του αίματος, τη φλεγμονή του εντέρου καθώς και τη διαπερατότητά του σε υγιείς ενήλικες – ευρήματα απροσδόκητα.

Οι συμμετέχοντες – 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες – κατανάλωναν καθημερινά επί 28 μέρες ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις κατεχίνες – το ημερήσιο ανάλογο πέντε φλιτζανιών πράσινου τσαγιού. 

Στην τυχαιοποιημένη διπλή διασταυρούμενη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 μέρες παίρνοντας εικονικό φάρμακο (placebo) με μια διακοπή ενός μήνα ανάμεσα στις δυο θεραπείες όπου δεν λαμβάνονταν άλλα συμπληρώματα.Σχετικά Άρθρα