ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν θέλετε να ελέγξετε την χοληστερίνη προσέξτε και τους υδατάνθρακες

25 September 2020, 09:00

images

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και ρυθμίζεται συνηθέστερα μόνο με φάρμακα ενώ η αύξηση της χοληστερίνης λόγω κακής διατροφής είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη από τον τρόπο ζωής. Στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναφορικά με τη διατροφή, τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν ολική χοληστερίνη πάνω από το φυσιολογικό όριο. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται αν μας πάει κάτι καινούργιο...

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων πέντε ειδικών καρδιολόγων, μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς, διαπίστωσαν συσχετισμό που δεν αφορά τα λιπαρά αλλά τους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης David Diamond, καθηγητή και ερευνητή καρδιακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η μελέτη έδειξε πως τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν τον ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.

Έτσι, όπως λένε, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί ασθενείς. Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με πρόσφατη δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.

Σχετικά Άρθρα